Фентанилът, известен в някои среди като “наркотикът за зомбитата“, представлява глобална

...
Фентанилът, известен в някои среди като “наркотикът за зомбитата“, представлява глобална
Коментари Харесай

Фентанилът: Всичко, което трябва да знаете за опасната дрога

Фентанилът, прочут в някои среди като  “наркотикът за зомбитата “, съставлява световна опасност, засягаща все по-голям брой хора. От значително значение е да знаете опустошителните резултати на това вещество, с цел да можете да се предпазите.

Фентанилът съставлява действителна опасност, която изисква обединен метод. Нека стартираме с това, което би трябвало да знаете за лекарството и последствията от използването му.

1. Произход на пристрастяването към фентанил

Веществото е замислено за медицински цели като анестетик и аналгетик. През 90-те години на предишния век неговата форма на приложение е въведена посредством трансдермален пластир, употребен за лекуване на хронична болежка. Пристрастяването към фентанил ескалира, защото той стартира да се употребява за забавление, често нелегално.

В Съединени американски щати лекарите отпускат към 4 милиона предписания за фентанил всяка година, а съществуването на черния пазар способства за разпространяването му. Въпреки напъните и използването на закони за попречване на предозиране и трафик на синтетика в Съединените щати, фентанилът продължава да бъде сериозен проблем в страната.

2. Идентифициране на фентанил

Правилното идентифициране на фентанила е от значително значение за попречване на злоупотребата с него и рисковите резултати. Въпреки че разпознаването на това лекарство изисква химичен разбор, има някои аспекти, които можете да вземете под внимание:
Ясни и четливи маркировки и дози.Етикетиране на артикули, търсене на търговски имена като Duragesic или Actiq.Форма и външен тип (лекарството се предлага под формата на пластири, хапчета или таблетки).Надеждност на източника на приемане, отбягване на закупуване на медикаменти по нерегламентирани канали. Имайте поради, че един от проблемите, който утежнява казуса с фентанила, е способността му да се смесва с други субстанции.
На места като Мексико картелите го синтезират и смесват с други съединения. От своя страна Министерството на правораздаването на Съединени американски щати предизвестява за фалшифицирането на опиати с рецепта, съдържащи фентанил. Следователно е от значително значение да се усъвършенства контролът върху химическите субстанции.

Ако имате терзания по отношение на даден артикул, обмислете потреблението на проби за опиати, налични в аптеките или онлайн. Потърсете професионален съвет, когато подозирате използването на фентанил във вашето обграждане или при някой, който познавате.

3. Ефекти

Препоръчително е да се запознаете с вероятните странични резултати на това лекарство за вярното му идентифициране. Фентанилът генерира разнообразни реакции в организма, измежду които са:
релаксацияобъркванесънливостоблекчаване на болкатазадържане на уриначувство на еуфорияреспираторни проблемизамаяност, гадене и повръщане
Предозирането отключва признаци като ступор, промени в размера на зеницата, лепкава кожа, кома и дихателна непълнота, която може да докара до гибел.

4. Смъртоносен и рисков

Увеличаването на развлекателната консумация на фентанил носи висока заплаха във връзка с човешки животи. Центровете за надзор и предварителна защита на заболяванията показват тревожна наклонност.

Степента на смъртност от предозиране, обвързвана с субстанции, отпускани с рецепта, понижава, само че смъртните случаи от корист с незаконен фентанил, се усилват с повече от 15%. Тази обстановка се утежнява изключително по време на пандемията от COVID-19.

По-голямата част от тези смъртни случаи се дължат на меланхолия. Повече от 150 души умират всеки ден от свръхдози с фентанил. Само 100 микрограма фентанил са еквивалентни на 10 мг морфин. Тази мощ го прави по-пристрастяващ и отровен спрямо други субстанции, което усилва риска от предозиране.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР